Accident de circulatie. Vatamare corporala din culpa. Despagubiri civile.

Hotararile Judecatoresti

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Medias din data de 18.02.2015 numita C.M. a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului.

Partea vatamata C.L. a avut nevoie de 100-110 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si a fost supusa mai multor interventii chirurgicale la piciorul stang.

Partea vatamata C.L. s-a constituit parte civila in procesul penal cu sume reprezentand daune materiale si daune morale pentru acoperirea prejudiciului suferit.

In cursul urmaririi penale s-a efectuat si o expertiza criminalistica ale carei concluzii au fost in sensul ca persoana vinovata de producerea accidentului era inculpata C.M..

Prin sentinta penala nr. 48 din data de 2.03.2016 pronuntata de Judecatoria Medias a fost condamnata inculpata pentru savarsirea celor doua infractiuni si a fost obligata la plata sumei de 35.000 lei cu titlu de daune morale fata de partea civila C.L.

Partea civila a atacat hotararea Judecatoriei Medias sub aspectul daunelor morale, considerandu-le insuficiente fata de prejudiciul suferit, iar inculpata a atacat hotararea atat cu privire la latura penala a cauzei, cat si cu privire la cea civila.

Curtea de apel Alba Iulia, prin decizia penala nr 576/A din data de 10.06.2016 a admis apelul partii civile si al inculpatei. Apelul inculpatei a fost admis in sensul achitarii acesteia in ce priveste infractiunea de parasire a locului accidentului.

Ce intereseaza in schimb este faptul ca instanta de apel a admis apelul partii civile in sensul ca a majorat cuantumul daunelor morale de la suma de 35.000 lei la suma de 135.000 lei.

Consideram corecta si justa decizia Curtii care a apreciat pe buna dreptate ca suma acordata de instanta de fond cu titlu de daune moraale este disproportionat de mica fata de prejudiciul suferit de partea civila.

Curtea a pronuntat o decizie care se aliniaza dreptului european si international in aceasta materie, o decizie care da satisfactie persoanei care a suferit un accident de circulatie si al carei prejudiciu material si moral trebuie acoperit in totalitate.

Din punctul de vedere al autorilor prea multa vreme si prea multe instante din Romania au acordat sume nejustificat de mici si disproportionate fata de prejudiciile suferite.

Integritatea fizica si viata unei persoane sunt drepturi inviolabile, iar daca totusi se aduce o atingere acestor drepturi, la solutionarea actiunii civile de despagubire instantele romane nu trebuie sa se raporteze doar la situatia economica nationala care este una evident inferioara majoritatii statelor europene, ci trebuie sa se raporteze la suferintele incercate de persoana vatamata. Un cetatean roman nu sufera mai putin decat un cetatean dintr-un alt stat membru care se bucura de o situatie economica nationala superioara celei romanesti.

Decizia Curtii de Apel Alba Iulia constituie o schimbare in bine in acest domeniu si speram sa fie imbratisata de cat mai multe instante din Romania.

Avocat Suciu Ioan Cristian Avocat Suciu Cosmin Ovidiu

Baroul Sibiu Baroul Sibiu

Treceți printr-un caz similar?

Sunați-ne: